Noorderkerk

Noordermarkt 48

NoorderkerkpleinWaar in de 17e eeuw door een snelle toename van de Amsterdamse bevolking (als pronkstuk voor de rijke bewoners van de grachtengordel) de Westerkerk werd gebouwd, zo werd de Noorderkerk in de Jordaan voor de arbeidersklasse gerealiseerd. Deze zogenoemde 'Noorder', tussen 1620 en 1623 gebouwd en ontworpen door stadsarchitect Hendrick de Keyser, is veel eenvoudiger dan de Westerkerk en kenmerkt zich door een opvallend kleine toren die vrijwel niet uitsteekt. De kleine vieringtoren is het werk van stadstimmerman Hendrik Jacobsz Staets en de toenmalige stadsmetselaar Cornelis Danckerts. Dat deze beide vaklieden het werk van Hendrick de Keyser, na diens dood samen met diens zoon Pieter, hebben voltooid wijst op de grote betrokkenheid van het stadsbestuur en de voorname plaats die kerkenbouw toen in Amsterdam innam.

ZijkantBijzonder aan het ontwerp van deze kerk was ook het bedachte grondplan van een Grieks- of Andreaskruis. Dat betekent dat de armen van het kruis een gelijke lengte hebben. Op deze manier kon de kerk worden gebouwd rondom de preekstoel met daarop de Bijbel.
Origineel 17e eeuws is vandaag de dag alleen nog de bepleistering van de muren, de marmeren sokkel van de preekstoel en het donkere eikenhout dat in een aantal banken verwerkt is. De vloer van de Noorderkerk is een compleet en nog steeds gaaf grafzerkenveld. Onder iedere zerk liggen soms meer dan 5 mensen begraven.

Februaristaking

De zijkant van de kerk met standbeeldOp 25 en 26 februari 1941 werd door de Communistische Partij Nederland (CPN) een openbare bijeenkomst gehouden op de Noordermarkt. Naar aanleiding van de razzias in de Jodenbuurt werd besloten tot een algehele staking die van Amsterdam oversloeg naar grote delen van Noord-Holland. De staking werd binnen twee dagen gewelddadig beëindigd door de bezetter, waarna verder grootschalig verzet in Nederland uit bleef.
Aan de zuidzijde van de Noorderkerk is een plaquette aangebracht die herinnert aan de verboden openbare bijeenkomsten op de Noordermarkt.

Kijk hier voor meer informatie over het standbeeld "Eenheid de sterkste keten".

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van Amsterdam Jordaan en Grachten leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Pin It

logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@jordaan-grachten.nl