Johnny Jordaan

Johnny Jordaan"Geef mij maar Amsterdam" zong Johnny Jordaan. Je hoeft het liedje maar één keer te horen en het zit meteen in je hoofd. Bij Johnny Jordaan, geboren op 7 februari 1924 als Johannes Hendricus van Musscher, zat dit lied in het hart, net zoals bij alle andere levensliederen die deze volkszanger ooit heeft zo vol passie heeft gezongen. Zoals zijn artiestennaam al doet vermoeden had Johnny een voorliefde voor de Jordaan. Hij zong er vanaf zijn 8e jaar, samen met zijn neefje Carel Verbrugge (Willy Alberti) op straat en in cafés om centjes voor zijn familie bij elkaar te kunnen rapen. Op 9-jarige leeftijd verloor hij een oog in een stoeipartij met datzelfde neefje.
Vanaf zijn veertiende besloot Johnny de artiestennaam Johnny Jordaan te gebruiken. Hij bleef ook op die leeftijd nog, naast zijn diverse baantjes, in cafés zingen. Na de oorlog kreeg hij een baan als zingende kelner in het Amsterdamse café De Kuil. 

Doorbraak

Zijn doorbraak kwam echter pas toen hij in 1955 een wedstrijd (Beste stemmen van de Jordaan) won, georganiseerd door platenmaatschappij Bovema. Onder dat label kwam De Parel van de Jordaan uit, en  Bij ons in de Jordaan (composities van Louis Noiret). De liedjes werden alleen gespeeld in een radioprogramma van de AVRO, omdat de meeste andere omroepverenigingen de thema's van zijn liedjes te "platvoers"vonden. Deze nummers werden gigantisch goed ontvangen bij een breed publiek en zo werd Johnny in één klap beroemd. Hij bracht meer succesvolle singles uit waardoor ook andere omroepen dan de AVRO overstag gingen.

Het leek hem voor de wind te gaan maar door slecht financiële controle raakte hij toch financieel in het slop. Met zijn goede vriendin Tante Leen opende hij een zaak welke aanvankelijk goed liep, maar uiteindelijk moest sluiten door een dikke belastingschuld. In Antwerpen zocht de zanger het geluk opnieuw maar vond het niet: zijn heimwee was te groot en Tante Leen zorgde voor zijn terugkomst naar Amsterdam. De platenmaatschappij betaalde zijn belastingschuld. Harry de Groot schreef een nieuw lied voor hem, ’n Pikketanussie, en zijn muziek bleek opnieuw populair.

Ongelukkig

Gezondheidsproblemen maakte een groot deel uit van zijn leven. Al vroeg kreeg hij zijn eerste hersenbloeding en later volgde er meer. Ook zijn geestelijke gemoedstoestand liet te wensen over. Hij was diep van binnen een ongelukkig man! Heimelijk viel Johnny altijd op mannen maar ondanks die gevoelens was hij toch jarenlang getrouwd en kreeg hij een dochter. Na een stiekeme mislukte affaire met een man probeerde hij zelfmoord te plegen. Zijn coming out kwam pas in de late jaren zestig.

Publiekelijk afscheid

In 1972 zong hij in een televisieprogramma voor het publiek het lied Bedankt lieve mensen en daarmee kwam er een eind aan de muzikale carrière van de zanger.
Op 8 januari 1989 overleed Johannes Hendricus van Musscher op 64-jarige leeftijd. Het Amsterdamse levenslied als erfenis voor het publiek achterlatend.

Er staat een standbeeld van hem op het naar hem vernoemde Johnny Jordaan plein.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van Amsterdam Jordaan en Grachten leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Pin It

logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@jordaan-grachten.nl