Johnny Meijer

Johnny Meijer1Jan (Johnny) Cornelis Meijer werd op 1 oktober 1912 geboren in Amsterdam met een muzikale gave. Als jong jongetje speelt Jantje met verve de accordeon (hand harmonica) en later ook de piano. In de loop van zijn jeugd ontpopt hij zich als een ware muzikant. Tegen de tijd dat hij vijftien werd was hij al beroepsmuzikant en speelde hij vaak in trio's. Zijn naam doopte Jan om in Johnny, dit was een beter uit te spreken naam voor zijn buitenlandse fans. Wanneer hij het vaderschap omarmt wordt muziek maken een triviaal onderdeel van zijn leven en gaat hij de nieuwe stroom van 'Swingende Jazz' vertolken. Hij ging toeren met de Ramblers en was vaak te zien op televisie als supporting act van andere beroemdheden, zowel nationaal en internationaal.

Tijdens de tweede wereldoorlog krijgt Johnny het zwaar. Hij heeft een grote hekel aan de Duitsers die hem graag zien optreden en wil absoluut geen noot voor hen spelen. Hij ontkomt er uiteindelijk toch niet aan en werd naar Duitsland gestuurd om voor de te werk gestelde Nederlanders op te treden. Hij vernielt daarom dan ook zelf zijn geliefde accordeon om die optredens te voorkomen en een statement te maken. Eenmaal terug in Amsterdam bleef hij rebels. Hij bleef repetoires uitvoeren die verboden waren en hij kreeg meerdere malen ruzie met zijn zwager Manke Nelis met wie hij regelmatig optrad in cafe 'Shorts of Londen'. Hij gaf de brui aan hun samenwerking en zijn muzikale carriere raakt in het slop.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van Amsterdam Jordaan en Grachten leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Pin It

logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@jordaan-grachten.nl