Koos Alberts

Koos AlbertsDe Jordanees Koos Alberts begon zijn carrière, net als vele volkszangers, als kroeg-, bruiloften- en partijenzanger. Ook verdiende hij zijn kostje als metselaar en was hij uitbater van een snackbar.


Pas in 1984, toen o.a Bart van der Post met hem ging samenwerken, groeide Koos binnen korte tijd uit tot een populaire artiest. Zijn debuutsingle 'Ik verscheurde je foto' werd meteen een klassieker in het levensliedgenre. De succesvolle singles 'Gisteren heeft zij mij verlaten' en 'Waarom ben ik met Kerstmis zo alleen?' kwamen ook in de hitlijst terecht. Koos werd hierdoor, tot zijn grote trots,vertegenwoordigd met drie hitsingels tegelijkertijd in de Top 10 van de Nationale Hitparade. 


Koos zijn succes duurde totdat op 29 oktober 1987 het noodlot toesloeg en een auto-ongeluk een dramatische wending gaf aan zijn leven. Koos viel die nacht, moe van een optreden, achter het stuur van zijn auto al rijdende in slaap. De auto vloog de bocht uit en de gevolgen waren ronduit verschrikkelijk. Hij werd enige tijd klinisch dood verklaard. Het onderlichaam van Koos raakt door een dwarslaesie verlamd en een van zijn stembanden raakte voor het leven beschadigd. Na een lange revalidatieperiode heeft hij, als vechter, zijn carrière weer opgepikt maar zal hij altijd moeten leven en optreden in een rolstoel.
In 1989 maakte hij zijn comeback als zanger op televisie. Koos scoort de laatste jaren geen hits meer, maar toch blijft hij één van Nederlands populairste volkszangers.

In 2000 werd Alberts benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook is hij sinds 2006 ambassadeur van het Dwarslaesie Fonds.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van Amsterdam Jordaan en Grachten leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Pin It

logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@jordaan-grachten.nl