Manke Nelis

Manke Nelis1Manke Nelis (geboren in 1919 als Cornelis Pieters was vertolker van het levenslied. Of althans, dat werd hij nadat hij eerst een tijdje als bassist werkte en vaak optrad met zijn zwager Johnny Meijer. In de jaren 50 besloot hij over te gaan op het levenslied. Hij gaf zijn artiesten naam een Italiaanse draai en noemde zichzelf Carlo Pietro. Maar het ongeluk trof hem toen hij een in 1956 een zwaar motorongeluk kreeg in Frankrijk. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis waar ze een grote medische fout maakte door te vergeten hem een tetanusprik te geven. Het rechterbeen van Cornelis moest hierdoor uiteindelijk geamputeerd worden. En zo ontstond, tegen wil en dank, de bijnaam Manke Nelis!

Deze bijnaam heeft Cornelis echter geen windeieren gelegd. Manke Nelis boekte de grootste successen. Zo scoorde hij, door alarmschijf te worden bij Radio Veronica, met Kleine Jodeljongen (Een Nederlandse cover van een Italiaans liedje uit 1939) een stevige top 40 hit. Ook het liedje Tante Saar (Wunderbahr) werden bekende meezingers.

In 1988 ging Manke Nelis met een groep andere bekende Nederlanders op tournee door Amerika. Hij kreeg hierdoor naamsbekendheid in de VS, waarmee hij veel Amerikanen naar Nederland lokte om hem te zien optreden. Maar tijdens deze reis trof het ongeluk Cornelis wederom. De tourbus raakte betrokken bij een ongeluk en Manke Nelis overleefde het ongeval ternauwernood. In 1990 wordt hij, wegens zijn verdienste voor de stad, door Amsterdam benoemd tot ereburger. Het leven als artiest gaat hem steeds zwaarder vallen. Hij wordt ouder, krijgt kanker maar hij blijft optreden in het café The Shorts of London op het Rembrandtplein. De strijd tegen de ziekte verliest hij en op 8 oktober 1993 overlijdt Manke Nelis.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van Amsterdam Jordaan en Grachten leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Pin It

logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@jordaan-grachten.nl