Tante Leen

Tante Leen1Tante Leen's werkelijke naam is Helena Kok-Polder, later Helena Jansen-Polder. Met haar beste vriend Johnny Jordaan verdedigde zij de titel “Beste Stem van de Jordaan".

Deze gezellige tante, geboren in Amsterdam op 28 januari 1912, was een laatbloeier. De kost verdienende als schoonmaakster en garnalenpelster ging zij pas de bühne op toen zij de 43-jarige leeftijd bereikte. Bezoekers van het café waar zij zong schreven haar in voor een talentenjacht van een platenmaatschappij en ze werd, tot haar eigen grote verrassing, tweede! De eerste plaats was voor, hoe kon het destijds ook anders, Johnny Jordaan. Vanaf het moment dat ze elkaar leerde kennen waren Tante Leen en Johnny Jordaan vaak samen. Ze zongen hun levensliederen vaak onder begeleiding van accordeonisten. Haar eigen en grootste hit was Oh, Johnny dat, natuurlijk, gericht was aan Johnny Jordaan. Hij antwoordde hierop met het lied Tante Leen, Tante Leen, Tante Leen, ik ga een liedje over je zingen.

Vanaf 1960 trad Tante Leen iedere dag op in haar eigen café dat zij samen met haar tweede echtgenoot (haar eerste echtgenoot kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog om bij een bombardement) 'Ome' Bram Jansen aan de Nieuwendijk uitbaatte. In 1947 krijgen ze zoon Freddie. Een aan hem gericht liedje heet 'Ook kleine kinderen worden groot'. In 1968 werd ze uitgenodigd om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival, maar omdat zij dit niet wilde sloeg zij beleefd de uitnodiging af. Haar zangcarrière eindigde in 1975.


De laatste jaren van haar leven bracht zij door in een verzorgingshuis waar zij op 19 augustus 1992 overleed.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van Amsterdam Jordaan en Grachten leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Pin It

logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@jordaan-grachten.nl