Willy Alberti

Willy AlbertiCarel Verbrugge, beter bekend als Willy Alberti, is Jordanees in hart en nieren. Hij is geboren in 1927 op de Konijnenstraat, vanaf toen was het al snel duidelijk dat hij talent had voor de showbusiness. Alberti begon al als 5 jarig jochie op te treden op straat met zijn neefje (die later bekend werd als Johnny Jordaan). Met het geld dat hij verdiende legde hij een deel in de huishoudpot en verdiende zelfs genoeg om er zelf ook van te genieten. Op 14 jarige leeftijd werd Willy ontdekt op straat en speelde hij in de musical "Rose Marie", een van de vele volksstukken waar hij in speelde. 

"Tenore Napolitano"

Na de oorlog lag de focus van Alberti vooral op Italiaanse nummers waardoor hij de bijnaam 'Tenore Napolitano' kreeg. Hij had groot succes met zijn liedjes 'Volare' en 'Li per li'. Naast Italiaanse liedjes verbreidde Alberti ook zijn Nederlandse repetoire. Hij was onder andere te horen in het radioprogramma 'De Bonte Dinsdagavondtrein' en maakte deel uit van het duo 'De Straatzangers' samen met Max van Praag. In Nederland had hij al een aantal albums uitgebracht en een enkele keer op nummer 1 gestaan maar het nummer 'Marina' was zijn grote doorbraak in het buitenland. Hij kwam als eerste Nederlander de Amerikaanse top 10 binnen van best verkochte grammofoonplaten. In 1958 maakt hij  zijn TV debuut bij de Dorus Show.

Plaquette Willy AlbertiNa zijn debuut heeft hij in de jaren 60 een programma gepresenteerd met zijn dochter Willeke Alberti. Vader en dochter hebben ook samen een aantal hits gescoord waaronder 'Je laat je kind toch niet alleen'. De zestigerjaren waren goed voor Willy Alberti, hij won toen twee Edisons. Hierna begon Willy's populariteit af te nemen en in begin jaren 80 werd het bekend dat het slecht ging met zijn gezondheid, hij had leverkanker. Op 18 februari in 1985 overleed hij aan een hersenbloeding. Een jaar later, op 22 mei, werd een plaquette ter ere van de volkszanger uit de Jordaan onthuld. Deze is nog steeds te bewonderen aan de Prinsengrachtzijde van de Westertoren. “O, mooie Westertoren, hoog in de blauwe lucht.”

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van Amsterdam Jordaan en Grachten leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Pin It

logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@jordaan-grachten.nl