Zwarte Riek

Zwarte RiekGeboren in 1924 als dochter van een vishandelaar lag Hendrika Elisabeth (Riek) Jansen als klein baby'tje in een viskratje. Er was weinig geld en haar jeugd bracht ze dan ook door in armoede. Ze kreeg de bijnaam Zwarte Riek toen zij als jong meisje in de Gelderse kade viel en daar de ziekte van Weil en Tyfus door opliep. Haar haren vielen uit en groeide gitzwart terug. Na de oorlog begon Zwarte Riek te zingen in cafés, totdat ze uiteindelijk terecht kwam in de revue van tekstdichter Kees Manders, die later ook haar echtgenoot werd. Rika Jansen was van vele markten thuis. Tijdens haar revue periode deed ze onder meer acrobatische capriolen samen met Greetje Boltini. Ook was zij een kei in het neerzetten van typetjes. Maar uiteindelijk bleef zingen haar grote passie. Toen Johnny Jordaan het Jordaanlied op de kaart zette, schakelde Rika haar zang ook om naar dit genre. Met haar singel 'Mijn wieggie was een stijfselkissie' en 'Alle apies (in Artis lijken op me ome Hein)' brak ze als Zwarte Riek definitief door in Nederland. Ook in Vlaanderen had zij succes.

In 1959 ging Rika verder onder haar eigen naam. Ze trad op met onewomanshows. Het lied 'Amsterdam huilt (waar het ooit heeft gelachen)', galmt ook heden ten dage nog door de speakers van de bruine Amsterdamse kroegen. Toen haar man gezondheidsklachten kreeg besloot ze het rustiger aan te doen en gingen ze samen naar Fuengirola om daar een woning te betrekken. Het huwelijk hield geen stand. Rika scheidde van Kees in 1974 en bleef in Spanje wonen, waar ze geluk zocht bij een ander. Dit leverde haar een tweede huwelijk én een tweede scheiding op. Toen dit gebeurde, in 1981, is ze weer naar Nederland vertrokken en niet naar het lieftallige Amsterdam maar naar Zandvoort.

Stadswandeling

Onze gratis plattegrond van Amsterdam Jordaan en Grachten leidt u langs interessante bezienswaardigheden en tips van locals door deze speciale buurten van Amsterdam.

Pin It

logo

Nieuwezijds Voorburgwal 264
1012 RS Amsterdam
T 020 - 62 38 622
info@jordaan-grachten.nl